Python, ilk sürümü Guido van Rossum tarafından 1991’de ortaya konulmuş genel amaçlı bir programlama dilidir. Yorumlanan ve dinamik bir dil olan Python, esas olarak nesne tabanlı programlama yaklaşımlarını ve belli bir oranda da fonksiyonel programlamayı desteklemektedir.
Python Yazılım Vakfı, Python’ın ana gerçekleşimi olan C dili gerçekleşimini özgür ve açık kaynak kod mantığı altında yürütmekte ve Python’ın fikirsel haklarını korumaktadır. Günümüzde Python, görece kolaylığı ve sahip olduğu geniş standart kütüphane sayesinde oldukça popülerleşmiş ve büyük kurumların da arasında olduğu yaygın bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır.
Python Nerelerde Kullanılır?
Python, mühendislikten-finansa kadar birçok alanda kullanılmaktadır. 2000’li yıllardan itibaren bilimsel veya mühendislikle ilgili hesaplamalı çalışmalarda da çokça kullanılmaya başlamıştır. Bunda hem donanımsal hem de yazılımsal gelişmelerin etkisi olmuştur:
Donanımsal açıdan, işlem gücü ve bellek/ depolama kapasitesinin herkesin kolayca ulaşabileceği şekilde artıp yaygınlaşması ile, Python gibi yorumlanan dillerin bazı işlemlerde epeyce yavaş olmaları ve yüksek düzeyli veri yapılarının kullanılmasının hafızada çok yer tutması gibi olumsuzluklar birçok durumda göz ardı edilebilecek seviyeye gerilemiştir.
Yazılımsal açıdan ise, İnternet ve onunla beraber açık kaynak kod veya özgür yazılım akımının yaygınlık kazanması, bu yaklaşımı benimseyen bilimcilerin İnternet üzerinden ve geliştirilen verimli araçlar sayesinde eşgüdümlü bir şekilde çalışmalarını beraberinde getirmiştir.
Python Bilimsel Hesaplama Kütüphaneleri
Python ile temel bilimsel hesaplama için üç ana kütüphane kullanılmaktadır: Hızlı dizi yapıları ve matris işlemleri gibi bazı temel işlevler için Numpy; Numpy veri yapılarının üzerinde sayısal entegrasyon, diferansiyel denklem çözümü, optimizasyon ve istatistik gibi herkesçe ihtiyaç duyulabilecek işlevler için SciPy ve iki boyutlu ve belli bir düzeyde üç boyutlu görselleştirme için Matplotlib .
Yukarıda sayılan kütüphanelerin dışında, bilimsel çalışmalarda sıkça yapılan veri tabanı ve İnternet sayfalarının manipülasyonu gibi işlemler için gelişmiş ve kararlı standart kütüphane bileşenleri vardır. Ayrıca belli bilim dallarına özgül, örneğin biyoloji için BioPython gibi, kapsamlı kütüphaneler geliştirilmiştir.
Özgül çalışma alanları için mevcut kütüphaneler konusunda okuyucu SciPy gibi sitelere başvurabilir. Bunların dışında bilimsel hesaplamada çokça kullanılan Fortran, C, R gibi dillerin Python içinden çağrılabilmesi için Pratik arayüzler, GNU bilimsel kütüphanesi (‘GNU scientific library’) gibi kütüphaneler için bağlama kütüphaneleri ve paralel hesaplamalar için çeşitli kütüphaneler mevcuttur.
Python ile bilimsel hesaplama yaparken kullanılabilecek geliştirme ortamları seçenekleri de oldukça zengindir: Öncelikle, elbette, IDLE veya Eclipse gibi genel (Python) geliştirme araçları kullanılabilir. Bilimsel geliştiriciler için bunlardan daha pratik olarak MATLAB ortamına çok benzer bir ortam sağlayan üç farklı seçenek vardır. Bu tür ortamların, MATLAB kullanıcılarının aşina olduğu ve değişkenleri yerinde değiştirme gibi olanaklar sağlayan “variable explorer” ve dili yeni öğrenmekte olanlar için çok faydalı olabilecek “object explorer”, kod analizcisi “Pylint” gibi özellikler vardır.
Python Ne İşe Yarar?
• Birincisi, dilin yeni özelliklerinin veyahut yeni kütüphanelerin öğrenilmesi sırasında hızlı ve etkileşimli bir şekilde ‘keşif’ yapmaya olanak sağlamasıdır.
• İkincisi, yeni bir program yazılırken hızlı bir şekilde deneme yapılmasının kolaylaşmasıdır.
• Bilimsel hesaplamaya özgü olan üçüncü fayda ise, hesaplamaların sonuçlarını adım adım görmeye ve eldeki problemin şekillenişini verimli bir şekilde takip etmeye yardımcı olmasıdır.
2 Yorum